dijous, 10 de novembre del 2011

QUÈ PASSA A L’ILLA DEL FERRO?


Què opineu de tot això?


Què està passant a l'illa del Ferro? Per què està alarmada a la població?



El cas és que des del passat 19 de juliol a la illa del Ferro han augmentat de forma espectacular els sismes de baixa intensitat que són habituals a les Canàries. Des de juliol fins al dia d'avui s'han produït més de set mil sismes a la zona de Frontera!. El que es va produir el passat dimarts 13 va ser més forta del que és habitual i ha estat sentit per la població, que es negava a creure que el tema fos preocupant.




En el moment d'escriure aquestes línies els ciutadans diuen que ha començat a olorar molt de sofre i que l'aigua del mar està més calenta del que és habitual. Fins i tot el Govern de Canàries va reunir al Comitè de Seguiment i Vigilància Volcànica fa uns dies i ha desempolsat el Pla d'Emergències per Risc Volcànic, tot i que creuen que no hi haurà una erupció imminent. No obstant això, es prenen aquestes mesures pel que pugui passar.

No oblidem que una part del Golf es va enfonsar en el mar per una erupció volcànica fa milions d'anys anys i el municipi de Frontera està a la vall que va quedar després d'aquest lliscament. El més preocupant és que els GPS que l'Institut volcanòlegs de Canàries ha instal·lat a la zona han començat a detectar mogudes del terreny des que van començar els sismes el passat mes de juliol.

La població, després de conèixer aquestes dades, s'ha acordat al Cim Vell, a La Palma, i la teoria d'un possible moguda del terreny si es produeix una gran erupció volcànica.
I no només això. La gent camina mosca també amb el robatori dels instruments de mesura sísmica i volcanòloga del volcà Palmero, produït fa unes setmanes. El descontent ve  de què es va produir un robatori "selectiu", és a dir, els "lladres" no es van emportar el material més fàcilment vendible com els panells solars o la bateria, sinó els que són de molt difícil venda en el mercat negre.

¿O és que a algú de dalt no li interessa que es conegui l'augment d'activitat en aquest perillós volcà? Recordem que es va fer famós per la tesi d'un científic anglès que afirma que una erupció forta del Cim Vell pot partir aquesta punta de l'illa de La Palma i enfonsar-la en el mar, el que provocaria una immensa onada que arrasaria la ciutat de Nova York
. Això que sembla ciència ficció és perfectament factible si es produeix una erupció brutal. La pregunta és, estem a prop d'aquest moment?, Pot ocórrer en Frontera el que es diu del Cim Vell? ¿S'està activant també aquest últim volcà?

La cosa és seriosa perquè els sismes s'estan sentint ja fins a Las Açores, com si la cadena volcànica que recorre l'Atlàntic estigués despertant de la seva letargia.

Salutacions.

Gerard Urgell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada